Kruche rogaliki z wiśniami

4.47 (155 ocen)

Są pyszne, kruche i szybko znikają :)

Składniki:

  • wiśnie (mogą być świeże, z kompotu lub np. w galaretce)
    białko do posmarowania

    Ciasto:
    2 1/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    szczypta soli
    200 g masła
    2 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%
    2 żółtka

Wystaw ocenę:

4.47 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche rogaliki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, włożyć do worka lub owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 2-3 godz.
    Po tym czasie ciasto podzielić na 4-5 kawałków. Kawałek ciasta rozwałkować na cienki i okrągły placek. Podzielić go na około 8-10 trójkątów. Na każdy trójkąt dać po kilka wiśni, zawinąć od grubszego końca do cieńszego. Zagiąć końce do środka tak żeby powstały rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem i piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 15-20min aż rogaliki się zarumienią.

Porady

Rogaliki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować