Składniki;
50 dag mąki
15 dag masła
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany 18% ( mały kubek)
cukier puder do posypania
dżem pomarańczowo imbirowy ok 3/4 szklanki lub inny
Kruche rogaliki z nadzieniem pomarańczowo-imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie;
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło oraz żółtka. Dokładnie wszystko posiekać, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo, tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 2- 3 godz. do lodówki lub na około 40 min do zamrażalnika.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm na kształt koła. Ciasto dzielimy na kilka trójkątów. Na każdym kładziemy ok. pół łyżeczki dżemu i zawijamy tworząc rogalik. Dżemu nie wkładamy zbyt dużo ponieważ podczas pieczenia jeśli rogalik nie będzie dobrze sklejony dżem wypłynie.
Pieczemy w temp, 200C około 15- 20 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem
Komentarze