Kruche rogaliki z nadzieniem pomarańczowo-imbirowym

0 (0 ocen)

To klasyczny przepis zapewne znany w każdym domu.

Składniki:

  • Składniki;
    50 dag mąki
    15 dag masła
    4 żółtka
    3/4 szklanki śmietany 18% ( mały kubek)
    cukier puder do posypania
    dżem pomarańczowo imbirowy ok 3/4 szklanki lub inny
     

Kruche rogaliki z nadzieniem pomarańczowo-imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło oraz żółtka. Dokładnie wszystko posiekać, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo, tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 2- 3 godz. do lodówki lub na około 40 min do zamrażalnika. 
    Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm na kształt koła. Ciasto dzielimy na kilka trójkątów. Na każdym kładziemy ok. pół łyżeczki dżemu i zawijamy tworząc rogalik. Dżemu nie wkładamy zbyt dużo ponieważ podczas pieczenia jeśli rogalik nie będzie dobrze sklejony dżem wypłynie.
    Pieczemy w temp, 200C około 15- 20 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem

Porady

Możemy użyć ulubionego dżemu lub powidła...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy