Kruche rogaliki z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy cukier waniliowy, pokrojone w mniejsze kawałki zimne masło, śmietanę, żółtka oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto.
2.Ciasto przechowujemy w lodówce przez co najmniej godzinę.
3.Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy z niego duże koło (im większe koło, tym większe rogaliki).
4.Koło dzielimy nożem na 8 części - trójkątów. Na każdy trójkąt układamy po łyżeczce marmolady i zawijamy od szerszego końca do środka.
5.Rogaliki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w 190ºC przez 15-20 minut do zezłocenia. Posypujemy cukrem pudrem, oblewamy lukrem lub wcinamy bez dodatków!
Komentarze