Kruche ciasto z truskawkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z proszkiem , cukrem, wiórkami. Dodajemy masło i żółtka, zagniatamy.
2.Formę wykładamy folią aluminiową ( lekko ją natłuszczamy z obu stron) wylepiamy ciastem. Pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Studzimy
3.Truskawki myjemy i oczyszczamy, odsączamy na papierze. Przecinamy w ćwiartki. Układamy na cieście. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy , gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki.
4.Rozpuszczamy drugą galaretkę w 300 ml wrzątku. Studzimy, dodajemy kefir. Gdy lekko stężeje wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki.
5.Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku, stopniowo dodajemy. Układamy na ciasto.
Dekorujemy truskawkami.
Komentarze