Kruche ciasto z truskawkami na zimno

0 (0 ocen)

Gdy zapytałam gości czy smaczne, chórem odpowiedzieli : " rarytas" !

Składniki:

  • forma 24 cm na 24 cm

    kruche :
    3 żółtka
    2 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    120g roztopionego masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wiórków kokosowych
    dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
    pół kg truskawek
    łyżka żelatyny
    330 l śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    pół szklanki kefiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Kruche ciasto z truskawkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z proszkiem , cukrem, wiórkami. Dodajemy masło i żółtka, zagniatamy.
  • 2. Formę wykładamy folią aluminiową ( lekko ją natłuszczamy z obu stron) wylepiamy ciastem. Pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Studzimy
  • 3. Truskawki myjemy i oczyszczamy, odsączamy na papierze. Przecinamy w ćwiartki. Układamy na cieście. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy , gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki.
  • 4. Rozpuszczamy drugą galaretkę w 300 ml wrzątku. Studzimy, dodajemy kefir. Gdy lekko stężeje wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki.
  • 5. Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku, stopniowo dodajemy. Układamy na ciasto.
    Dekorujemy truskawkami.

Porady

Ciasto najlepiej zostawić na cała noc w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować