Stęskniłam się za owocami z bitą śmietaną i pomyślałam ,że coś ala Benoffee ale na pieczonym spodzie z galaretką i owocami będzie w sam raz :) i jest pysznie :)
60 min
Składniki:
Ciasto :
- 50 g cukru
- 80 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 duże łyżki śmietany 18 %
- kilka kropel olejku waniliowego
Masa śmietanowa :
- 500 ml śmietany 30 %( schłodzona )
- poł szklanki cukru pudru
- 3 sztuki śmietan-fix
Dodatkowo :
- galaretka malinowa lub o smaku leśnych owoców
- mały pojemniczek malin i jagód
- poł puszki masy kajmakowej ( wcześniej podgrzać w kąpieli wodnej żeby była bardziej płynna )
Kruche ciasto z bitą smietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zagnieść szybko i włożyć w woreczku do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyłożyć blaszkę albo naczynię żaroodporne o średnicy 28 cm
razem z brzegami aż do samej góry,
piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 15-20 minut . Odstawić do ostudzenia.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu jakieś 2 godziny wcześniej żeby zdążyła stężeć.
Cukier mieszamy ze śmietanfixem , schłodzona śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach i jak zaczyna gęstnieć wsypujemy powoli cukier.
Na ostudzony kruchy spód wykładamy schłodzoną masę kajmakową na wysokość ok pół centymetra ,jak ktoś woli bardziej słodkie to można więcej :)
na to wykładamy bitą smietanę a na niej układamy owoce ,zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy
do lodówki na kilka godzin .
Porady
można użyć dowolnych owoców sezonowych,mrożonych lub z puszki
Komentarze