Kruche ciasto z budyniową pianką

0 (0 ocen)

Ciasto bajecznie pyszne u mnie było z jagodami, ale wszystkie miękkie owoce tutaj się nadają.

Składniki:

  • ciasto:
    25 dag margaryny
    2,5 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    pianka budyniowa:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    2 różowe budynie u mnie wiśniowe
    1/2 szklanki oleju
    dodatkowo:
    jagody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche z budyniową pianka 1. Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu żółtka jajek,szybko zagnieść kruche ciasto które schłodzić około 1 godziny w lodówce.
    Formę do pieczenia (30 cm na 20 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, 3/4 całego ciasta rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć nim jej dno.
  • kruche z budyniową pianka 2. Pianka budyniowa:
    Białka jajek ubić na sztywno do ubitych dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera do uzyskania bardzo sztywnej bezy do ubitej bezy wsypać suchy proszek budyniowy, cały czas ubijać na koniec dodać olej i delikatnie wszystko wymieszać.
    Piankę budyniową wylać na ciasto po wierzchu posypać jagodami i kruszonką z pozostałego ciasta.
  • kruche z budyniową pianka 3. Piec w temp. 190 st około 35-40 minut do suchego patyczka i wysuszonej wierzchniej warstwy bezy budyniowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować