Kruche z jabłkami i brzoskwiniami

4.5 (142 ocen)

Teraz w sezonie uwielbiam takie ciasta z owocami.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    1 szkalnka cukru
    25 dag margaryny ( 1 kostka)
    2 jajka całe
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Owoce:
    1 kg jabłek ( u mnie papierówki)
    1/2 kg brzoskwiń
    cynamon
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Kruche ciasto Desery

Kruche z jabłkami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Makę przesiwamy na stolnice razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem, duzym nożem siekamy razem z margaryną, robimy dołek, wbiajamy jajka oraz dokładamy śmietanę. Chłodnymi dłońmi zarabiamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie czesci, każda owijamy w folię i wkładamy min na godzinę do lodówki
    Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki, mieszamy z łyżeczką cynamonu. Brzoskiwnie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
    Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blachę o wym. 33x22 cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tarta. Wierzch ciasta opruszamy bułką tartą. Wykładamy jabłka a na górę brzoskwinie. Z drugiej płowy ciasta ogrywamy małe kawałki i rzucamy a na owoce.
    Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 min.
    Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Porady

Drugą połowę ciasto możemy włożyć do zamrażarki a nastepnie zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować