Jeśli ktoś nie wspomina miło babcinego kruchego z rabarbarem, to znaczy, że... chyba nigdy go nie jadł ;P A gdyby tak, droga babciu, popuścić nieco wodze fantazji?
Kruche z rabarbarem na cytrynowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy najlepiej na 2 godziny by puścił sok. W ten sposób minimalizujemy możliwość wystąpienia tragedii w postaci zakalca.
Ze składników zagniatamy kruche, możemy dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego. Nie zaszkodzi dodać również całe swoje serce :) Ciastem wyklejamy spód i boki tortownicy o śr. 22 cm - im wyżej, tym lepiej (spód nie musi być gruby). Ciasto wysypujemy bułką tartą, która wchłonie ewentualny sok z rabarbaru.
Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jajkiem, żółtkami, mąką ziemniaczaną i skórką cytrynową. Część tej masy wylewamy na ciasto, by oddzielić je od rabarbaru. Następnie wsypujemy odciśnięty rabarbar i zalewamy resztą śmietany po same brzegi. Jeszcze nie jemy, chociaż ja zostawiam sobie zawsze trochę śmietanowej masy :)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*, pieczemy około godziny, aż masa się zetnie i zacznie rumienić. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, co z resztą widać na zdjęciu - nie miałem szans sfotografować całego :)
Komentarze