Kruche z rabarbarem i budyniową pianką

4.99 (141 ocen)

Proste i pyszne ciasto, do którego możemy wykorzystać różne rodzaje owoców :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    250 g masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru pudru
    6 żółtek

    Pianka:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 opakowania (40 g jedno) budyniu waniliowego lub śmietankowego
    1/2 szklanki oleju

    Dodatkowo:
    500 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w małe kawałki
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.99 (141 ocen)

Kruche z rabarbarem i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części (60% i 40%), każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Blachę (25/35 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 180*C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Pianka:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Gotową piankę wyłożyć na podpieczony, zimny spód, wyrównać i ułożyć na niej pokrojony rabarbar. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
  • 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 - 40 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować