Kruche z rabarbarem i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części (60% i 40%), każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Blachę (25/35 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 180*C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
2.Pianka:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Gotową piankę wyłożyć na podpieczony, zimny spód, wyrównać i ułożyć na niej pokrojony rabarbar. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
3.Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 - 40 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze