KRUCHY CZEKOLADOWY MAKOWIEC ZE ZŁOTĄ SKORUPKĄ

0 (0 ocen)

Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. U większości ludzi to tradycja. Makowiec może być na cieście drożdżowym, ale także na kruchym. U mnie kruche ciasto czekoladowe sprawdziło się idealnie. Skorupka najlepsza !

Składniki:


  • mąka 2 szkl.
    masło zimne 125 gram
    cukier waniliowy 1 op.
    cukier kryształ 3 łyżki
    jajko 1 szt.
    żółtka 2 szt.
    kwaśna gęsta śmietana 1 i 1/2 łyżki
    kakao ekstra ciemne 3 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżka
    Farsz:
    mak niebieski 250 gram
    rum 1 kieliszek
    woda gorąca 1 szkl.
    białka 3 szt.
    cukier puder 3 łyżki
    sok z cytryny 3 łyżki
    Lukier:
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    Dodatkowo:
    żółtko 1 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruchy czekoladowy makowiec ze złotą skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u9v2hx 1. Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Podsypać mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
  • image-22m9cpm 2. Farsz: Mak zalać gorącą wodą z rumem. Odstawić na 30 min. Odsączyć przez ściereczkę.
    Zmielić w maszynce 2 razy.
  • image-1p7wdqv 3. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do maku i delikatnie mieszać, do połączenia się składników.
    Ciasto rozwałkować ( nie za cienko ). Wyłożyć farsz
  • image-1au7hli 4. Zwinąć roladę. Włożyć do formy keksowej wyłożonej pergaminem. Żółtko rozbełtać i wysmarować roladę ( całym żółtkiem ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 30-40 min., po 30 minutach zmniejszyć stopnie do 150., do suchego patyczka. Ostygniętą roladę polać lukrem ( cukier puder utrzeć z sokiem cytryny ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kawa Mak Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować