Kruchy jabłecznik z orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść, następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. Ciasto podzielić na trzy równe części. Upiec dwa placki - 20min w temp. 180°C. Trzeci placek upiec z masą orzechową.
2.Masa orzechowa:
Masło, cukier i miód zagotować. Dodać posiekane orzechy i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Masę wyłożyć na trzeci placek i piec 25min w temp. 180°C.
3.Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać je w garnku z cukrem, mąką i rodzynkami. Smażyć bez przykrycia do miękkości. Gorącą masą jabłkową przekładać placki: placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek z orzechami.
Komentarze