Ciasto Kruchy orzeszek z karmelem i kremem cappuccino na biszkopcie

4.49 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min

Puszysty kakaowy biszkopt w ciekawym połączeniu z kruchym ciastem posypanym orzechami włoskimi. Całość wieńczy krem cappuccino oraz karmel. Niezmiernie udane ciasto mojego pomysłu:)

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    0,5 szklanki oleju
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kruche z orzechami:
    250g mąki
    80g cukru pudru
    100g zimnego masła
    1 jajko
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150g orzechów włoskich

    Krem cappuccino:
    500ml mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250g masła
    5 łyżek kawy cappuccino o smaku orzechowym

    Dodatkowo:
    Puszka karmelu
    150g orzechów włoskich – podprażyć je w piekarniku lub na suchej patelni.
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kruchy orzeszek z karmelem i kremem cappuccino na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stopni ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Ciasto kruche z orzechami: Orzechy lekko rozdrobnić nożem . Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto, rozwałkować i przełożyć na blaszką pokrytą papierem do pieczenia. Orzechami posypać ciasto, dokładnie je w niego wgniatając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut, do zrumienienia.
  • 3. Krem cappuccino: Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę. Podzielić ja na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3, do większej dodać kawę i dokładnie utrzeć mikserem.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt posmarować całym kremem z cappuccino, wyłożyć ciasto kruche orzechami na dół. Posmarować go 2/3 masy karmelowej. Położyć na nim biszkopt, który należy posmarować jasną masą. Posypać ją zimnymi orzechami. Pozostały karmel podgrzać w kąpieli wodnej, gdy stanie się płynny polać nim orzechy. Ciasto włożyć do lodówki do następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować