Kruchy Mazurek kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kruche delikatne ciasto, przełożone masą kajmakową, ozdobione różnorodnymi bakaliami i drobnymi cukiereczkami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO: 30 dag mąki, 15 dag masła/margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 ugotowane żółtka, skórka cytrynowa;
    DODATKI: gotowa masa kajmakowa, powidła śliwkowe, migdały, drażetki, orzechy, rodzynki, polewa czekoladowa, różnokolorowy lukier.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE: mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić wgłębienie; dodać miękkie masło, cukier puder, przetarte i ugotowane żółtka oraz skórkę cytrynową. Wszystko szybko razem zagnieść, by powstało gładkie ciasto. Schłodzić 0,5 godziny w lodówce. Można zrobić jeden większy mazurek lub kilka mniejszych.
  • 2. Po schłodzeniu wykrawamy dwa jajka grubości około 1 cm każdy. Jeden z nich smarujemy powidłami śliwkowymi, na to kładziemy drugi i dookoła robimy ozdobny rant. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Po upieczeniu i ostygnięciu mazurka nakładamy masę kajmakową i ozdabiamy według uznania przygotowanymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować