Kruchy placek z rabarbarem i pianką

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Kruchy placek z delikatną pianką i rabarbarem, jest to pysze ciasto z pierwszych wiosennych. owoców

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    250g mąki
    4 łyżki cukru
    100g masła
    1 jajko
    2 żółtka

    Składniki nadzienia:
    1 kg rabarbaru
    200g białka
    2 łyżki cukru do posypania(ja użyłam trzcinowego)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Kruchy placek z rabarbarem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruchy placek z rabarbarem i pianką 1. Obrany i drobno pokrojony rabarbar włożyć do rondla, posypać 4 łyżkami cukru i wstawić do ciepłego piekarnika. Gdy puści sok, dokładnie osączyć.
    Z mąki, masła, cukru i jajek zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
    Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy wyłożonej pergaminem, podpiec na złoty kolor.
    Gdy ciasto się zarumieni ułożyć na cieście odsączony rabarbar.
    Z dwóch białek i pozostałego cukru ubić pianę (na gorąco). Warstwę rabarbaru przykryć pianą i posypać cukrem (ja użyłam trzcinowego stąd złoty kolor) i wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować