To niezasadne letnie ciasto! Możemy je przygotować prze cały sezon z dowolnymi owocami- borówki, maliny, porzeczka itp.!!!Łączy wszystko to co najlepsze: kruche ciasto, delikatną piankę i orzeźwiające owoce!!!Polecam!
Składniki:
Blaszka 25x36 cm
Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• 1kostka margaryny mlecznej,
• 100 gram cukru pudru,
• 5 żółtek,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka octu
Kruchy placek z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
2.Gotowe dzielimy na dwie części.
3.Jedną część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem.
Drugą część schładzamy.
4.Czereśnie przepłukujemy, osuszamy i drylujemy.
5.PIANKA:
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
6.Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche.
7.Na piance układamy dość gęsto czereśnie.
8.Na czereśnie ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto.
Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C.
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze