W sezonie porzeczkowym-IDEALNE!! Choć polecam także z innymi owocami! Krucze ciasto, orzeźwiające owoce i dużo kokosu- to wszystko sprawia, że ciasto aż się prosi by je upiec:).
Składniki:
Blaszka 24x36 cm
Ciasto ciemne:
- 3 szklanki mąki,
- 1 margaryna mleczna,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 5 żółtek
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 1 budyń czekoladowy,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody
Masa kokosowa:
- 5 białek,
- 1 i 1/4 szklanki cukru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 150 g wiórek kokosowych,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
- Około 400 g czerwonej porzeczki
Kruche ciasto z porzeczkami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy sypnie składniki i razem mieszamy. Dokładamy tłuszcz i żółtka. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części.
2.Pierwszą część wykładamy na spód przygotowanej blaszki. Nakłuwamy widelcem. Na wyłożony spód wylewamy masę kokosową.
3.Następnie układamy na niej porzeczki.
4.Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na porzeczki. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180˚C.
5.Masa kokosowa: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, budyń, kokos) oraz śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto kruche.
6.OWOCE:
Owoce obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy. Tak przygotowane wykładamy na masę kokosową.
Komentarze