kruchy zawijaniec z makiem

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Lubię makowce z dużą ilością bakalii. * Z tego przepisu wyszły dwie rolady pieczone w keksówkach o długości 21 cm.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na ciasto:
    6 żółtek
    500 g mąki
    250 g cukru pudru
    250 g masła lub margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę makową:
    2 szklanki maku
    4-5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka kakao
    200 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórki kandyzowane)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    na polewę:
    100 g czekolady deserowej
    3 łyżki mleka
    ozdoby cukrowe: płatki śniegu i niebieskie cukiereczki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Kruchy zawijaniec z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki.
  • 2. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
    Ciasto podzielić na dwie części. Każą rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około godziny. Jeśli obawiacie się, że ciasto w środku może być nie upieczone, można wierzch przykryć folią aluminiową (matową stroną do góry) i piec trochę dłużej. Po upieczeniu wystudzić w blaszkach.
  • 3. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w małej miseczce. W garnku zagotować wodę i trzymając miseczką nad parą mieszać czekoladę aż się rozpuści. Polać ciasta i udekorować ozdobami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować