Krupnik na gęsinie

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Przepyszna i bardzo sycąca zupa

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • * 2 skrzydła gęsi
    * 3 liście laurowe
    * 5 ziaren ziela angielskiego
    * 5 ziaren pieprzu
    * 3 ząbki czosnku
    * włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por)
    * 6 średniej wielkości ziemniaków
    * 10 łyżek kaszy jęczmiennej
    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik na gęsinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, wkładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 h. Wyciągamy mięso, kroimy na małe kawałki i dokładamy do zupy. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Po 15 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może jeszcze zabielić zupę śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować