Krupnik jaglano-jęczmienny z młodymi warzywami na indyku

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wiosenna zupka, zdrowa, pożywna i smaczna.

  • 15 min

Składniki:

  • kasza jaglana 4 łyzki
    kasza jęczmienna drobna 4 łyzki
    marchewka młoda 1 sztuka
    pietruszka młoda 1 sztuka
    seler młody 1/2 sztuki
    por młody 1/3 sztuki
    ziemniaki młode 4 sztuki
    skrzydło indyka 1 sztuka
    suszone warzywa 2 łyzki
    sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
    natka młodej pietruszki garść do posypania
    liść laurowy 2 sztuki
    ziele angielskie 4 ziarna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik jaglano-jęczmienny z młodymi warzywami na indyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydło z indyka dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i zalewamy zimną wodą (tak by woda była jeszcze ze 3 cm ponad skrzydełko). Gotujemy do miękkości mięsa, przy czym w czasie gotowania dosypujemy naturalne suszone warzywa. Mięsko wyciągamy z zupki i obieramy.
  • 2. Dwa rodzaje kaszy płuczemy, przelewamy wrzątkiem i dodajemy do wywaru z indyka.
  • 3. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (marchewka, pietruszka, seler)na grubych oczkach. Por kroimy w cienkie talarki, ziemniaki w kostkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy razem z kaszą do ich miękkości - około12 - 15 minut.
  • 4. Doprawiamy zupę wg własnego uznania - solą, świeżo zmielonym pieprzem itp.
    Posypujemy na talerzu świeżą natką pietruszki i podajemy z kawałkami mięska ze skrzydła indyka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować