Krupnik jaglano-jęczmienny z młodymi warzywami na indyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydło z indyka dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i zalewamy zimną wodą (tak by woda była jeszcze ze 3 cm ponad skrzydełko). Gotujemy do miękkości mięsa, przy czym w czasie gotowania dosypujemy naturalne suszone warzywa. Mięsko wyciągamy z zupki i obieramy.
2.Dwa rodzaje kaszy płuczemy, przelewamy wrzątkiem i dodajemy do wywaru z indyka.
3.Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (marchewka, pietruszka, seler)na grubych oczkach. Por kroimy w cienkie talarki, ziemniaki w kostkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy razem z kaszą do ich miękkości - około12 - 15 minut.
4.Doprawiamy zupę wg własnego uznania - solą, świeżo zmielonym pieprzem itp.
Posypujemy na talerzu świeżą natką pietruszki i podajemy z kawałkami mięska ze skrzydła indyka.
Komentarze