Krupnik z mięsną wkładką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pożywna zupka z dodatkiem kaszy jęczmiennej oraz mięsnymi kulkami z gotowanego wcześniej mięsa. Polecam :)

  • 50 min

Składniki:

  • 2 udka drobiowe
    2 skrzydełka drobiowe
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4 ziemniaki
    2 gałązki selera
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 woreczek kaszy jęczmiennej
    natka pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    kilka kropel przyprawy w płynie magi
    1 jajko
    4 łyżki płatków owsianych
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z mięsną wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso gotujemy, dodajemy jarzyny 1. Udka i skrzydełka myjemy, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy ok 2,5l. zimnej wody. W czasie gotowania zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę oraz liście laurowe, selera i ziela angielskie. Po ok 30 minutach gotowania wyciągamy mięso, a dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą w płynie magi.
  • Mięso siekamy 2. Mięso (bez skóry) obieramy i siekamy bardzo drobno ostrym nożem. Można również zmielić. Dodajemy jajko, płatki owsiane, odrobinę soli i pieprzu oraz przyprawę do kurczaka. Całość mieszamy. Z powstałej masy tworzymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy na oleju z każdej strony.
    Usmażone mięsne kuleczki dodajemy do zupy już na talerzu, by zbytnio nie namokły. Posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować