Krupnik z pieczarkami na wędzonych żeberkach

4.5 (145 ocen)

  • 50 min

Zazwyczaj do krupniku dodaję kurki, ale "gdy się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma".

  • 50 min

Składniki:

  • 4 l wody,
    30 dag wędzonych żeberek,
    4 średniej wielkości ziemniaki,
    marchewka,
    pietruszka,
    kawałek selera,
    por,
    20 dag kaszy jęczmiennej,
    10 dag pieczarek,
    sól,
    pieprz,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    majeranek,
    lubczyk,
    kilka kropel przyprawy maggi,
    olej

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z pieczarkami na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę i zagotować. Dodać żeberka, gotować 5 - 10 min i zszumować. Zmniejszyć ogień i wrzucić pokrojone w kostkę warzywa ( oprócz pora). Dodać przyprawy, a po ok. 10 min kaszę jęczmienną i por. Gotować przez 20 -25 min często mieszając - kasza może przywierać do dna garnka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone w grube plastry pieczarki i chwilę smażyć. Przełożyć do garnka z krupnikiem. Zupę podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować