Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

4.5 (167 ocen)

  • 50 min

Nastał sezon na rabarbar więc upiekłam dla najbliższych ciasto. Rozeszło się jeszcze ciepłe:)

  • 50 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    -30 dag mąki
    -1/2 kostki masła
    -1/2 szklanki cukru
    -2 jajka
    -1/4 szklanki wody
    -szczypta soli
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Około 500g rabarbaru
    1/2 szklanki cukru
    Kruszonka:
    -100g masła
    -100g cukru
    -100g mąki
    - 1 mały cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem, dodać miękkie masło i jajka, wodę. Zagnieść ciasto.
    2. Umyty i obrany rabarbar pokroić na kawałki ok 2 cm.
    3. Ciastem wyłożyć dno małej foremki do ciasta i posypać rabarbarem, na to posypujemy 1/2 szklanki cukru.
    4. Robimy kruszonkę z mąki masła i cukru. Posypujemy placek kruszonką.
    Pieczemy 50 minut 160 stopni

Porady

Jeśli ciasto zbyt bardzo się klei dodajcie trochę więcej mąki. Rabarbar można posypać większą ilością cukru by był bardziej słodki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować