Kruszone ciasto z procentami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z 0,5 szklanki cukru.
Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestygnięcia.
Żółtka zmieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i 0,5 szklanki cukru. Dodać ostygnięte letnie masło i dokładnie wymieszać. Powoli dodawać ubite białka (najlepiej mieszaj delikatnie ręką żeby było puszyste ciasto). Na końcu dodaj roztopioną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Piecz w 180 stopniach około 40 min (po 35 min wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku, później lekko odchyl piekarnik i niech się powoli studzi).
W tym czasie jak ciasto będzie stygło w garnuszku roztop czekoladę, dodaj mleko i orzechy. Odstaw do wystygnięcia.
Ubij śmietanę z cukrem na sztywno i powoli wymieszaj z masą czekoladową.
Chłodne ciasto rękami rozdrobnij na drobne kawałeczki i powkładaj do szklanek, polej polecą czekoladową z wierzchu i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Po 2 godzinach (przed samym podaniem), polej likierem kawowym tak aby ciasto lekko zmiękło. Udekoruj bitą śmietaną i posyp kakao.
Komentarze