Kruszonek z herbatnikami i dżemem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie ciasto można podawać na różne okazje. Jest bardzo sycące. Kilka kawałków wystarczy aby nacieszyć się jego smakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki ciasta kruchego:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    Kostka margaryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szklanka cukru
    Ponadto:
    3 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
    Duża Paczka herbatników czekoladowych (około 220 g)
    Słoik dżemu wiśniowego ( około 500 g)
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kruszonek z herbatnikami i dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieć i podziel na 2 części. Jedną wyłóż na blachę o wymiarach 23 na 35 cm, a drugą schowaj do zamrażalnika na około godzinę.
  • 2. W międzyczasie przygotuj budyń. 2,5 szklanki mleka zagotuj. Resztę zmieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do gotującego się mleka. Masę wylej na ciasto kruche. Odstaw do przestudzenia. Dżem podgrzej. Mąkę rozmieszaj z niewielką ilością wody i wlej do gotującego się dżemu.
  • 3. Na ciasto z budyniem wyłóż warstwę herbatników oraz rozsmaruj lekko przestygnięty dżem. Ciasto kruche zetrzyj na tarce i posyp na wierzch ciasta. Piecz około 45-50minut w temperaturze 180-170 stopni

Komentarze

Podobne przepisy