Pyszne, bardzo kruche ciasto. Rozpływa się w ustach. Polecam w sezonie truskawkowym, który już tuż tuż...
60 min
Składniki:
200 g mąki
50 g cukru
80 g masła
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
ok.5 łyżek marmolady truskawkowej
ok. 200 g świeżych dojrzałych truskawek
Kruszonkowiec z truskawkami (sbriciolata di fragole) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier, jajko, kawałeczki masła, szczyptę soli, starta na drobnej tarce skórkę z cytryny (tylko żółtą część) i posiekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie kruszonka.Wstaw do lodówki i pozostaw do schłodzenia.
2.Blaszkę o średnicy Ø 22-24 cm wyściel papierem do pieczenia. Wyjmij 2/3 schłodzonego ciasta i rozkruszając dłońmi wyłóż dno blaszki. Dociśnij delikatnie ciasto dookoła brzegów( w ten sposób nie rozkuszy się podczas wyciagania z foremki) i do dna.
3.Truskawki umyj i pokrój na plasterki. Rozsmaruj na cieście marmoladę i ułóż pokrojone truskawki. Posyp pozostałym schłodzonym ciastem.
4.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 35-40 min. Podawaj posypane cukrem pudrem.
BUON APPETITO!
Komentarze