Kryształowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia).
Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno. Gdy są już ubite dodajemy do nich cukier, a potem żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane sypkie produkty. Całość delikatnie łączymy. Ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy. Kładziemy na wilgotnej ściereczce i całość zwijamy w rulon. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu biszkopt rozwijamy i smarujemy masą z galaretkami. Ponownie zwijamy. Wierzch dekorujemy masą, w którą wbijamy galaretki. Odstawiamy roladę do zastygnięcia.
2.Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w ¾ szklanki wody. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe kroimy w kostki i mieszamy ze sobą.
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń i mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie pozostawiamy go do ostygnięcia.
Masło ucieramy. Do utartego stopniowo dodajemy przestudzony budyń.
Z gotowej masy odstawiamy 2-3 łyżki na dekorację rolady. Do pozostałej części dodajemy 2/3 kostek galaretowych. Pozostałą część galaretek pozostawiamy na wykończenie wierzchu rolady.
WYKOŃCZENIE:
Zwiniętą roladę smarujemy masą (wcześniej odstawioną). Na masie układamy kostki galaretowe (pozostała 1/3 ). Roladę odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze