Kotlety schabowe z brokułem, marchewką i serem Rokpol

0 (0 ocen)

Schabowe inaczej - kolorowo nadziane białym sosem polane

Składniki:

  • 5 kotlecików ze schabu
    500 gram brokuła (używamy tylko różyczki)
    100 gram sera z niebieską pleśnią (u mnie polski Rokpol)
    marchewka baby mrożona (ok.100 gram ilość zależna od wielkości kotletów)
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    100 ml białego wytawnego wina
    50 ml śmietanki 30%
    odrobina mąki
    łyżka oleju rzepakowego
    200 ml bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety schabowe z brokułem, marchewką i serem rokpol - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozbijamy aż będą prawie przezroczyste. Posypujemy solą i pieprzem.
  • 2. Gotujemy brokuła w osolonej wodzie z odrobiną cukru przez 3 minuty, po tym wrzucamy do miski z zimna wodą aż ostygnie. Odcedzamy i trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z rozkruszonym serem, dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
  • image-1xfk6qp 3. Wykładamy farsz na kotlecie, na środku farszu marchewki. Zawijamy dokładnie kotleta, najpierw boki, potem rolujemy. Obsypujemy mąką i smażymy z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, na ktorą wylewamy wino aby zebrać smak.
  • 4. Wkładamy kotlety do bulionu, gotujemy 15 minut. Wino z patelni mieszamy ze śmietanką 30% i łyżeczką mąki. Wyciągamy kotlety z bulionu, dolewamy mieszankę ze śmietanką i zagotowujemy. Wkładamy kotlety do sosu, dusimy na małym ogniu 15 minut.
    Po przekrojeniu marchewka tworzy wzór podobny do kwiatka, Podałam z placuszkami z cukinii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser pleśniowy Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować