Kwiatuszki - drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem, drożdżami i makiem. Mleko podgrzewamy w rondelku z masłem do momentu aż masło się roztopi. Do suchych składników dodajemy sok z 1/2 cytryny i wlewamy stopniowo ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy w kulę i odkładamy do wyrośnięcia.
2.Nadzienie:
Mleko wlewamy do rondelka dodajemy cynamon i startą skórkę z cytryny i pomarańczy gdy mleko się zagotuje zestawiamy z ognia i wsypujemy mielony mak dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby ostygło.
3.Gdy ciasto drożdżowe podwoi objętość zagniatamy je ponownie aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i następnie cienko wałkujemy na blacie. Z ciasta wycinamy krążki, na każdy krążek kładziemy porcję masy makowej i składamy krążek na pół a następnie jeszcze raz składamy w pół.
4.Z pięciu tak przygotowanych części tworzymy kwiatek a z resztek ciasta możemy wyciąć listek. Gotowe kwiatki smarujemy dokładnie roztrzepanym białkiem i pieczemy w temp 190st.C przez około 20-25 minut.
5.Gdy drożdżówki ostygną polewamy je lukrem przyrządzonym z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiny wrzątku.
Komentarze