Kwiatuszki w doniczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. W drugiej misce żółtka ubijamy z cukrem na gładka masę. Do ubitych z cukrem żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec do masy dodajemy ubite wcześniej białka i miksujemy na najniższych obrotach. Tak przygotowane ciasto musi zachować puszystość. Kolejnym krokiem będzie przelanie ciasta do tortownicy. Tortownicę wysmarowujemy margaryną bądź masłem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Czekamy, aż ostygnie.
2.Masa: Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy cukier puder i wlewamy esencję waniliową. Miksujemy jakieś 5-7 min. Potem wlewamy 2 łyżki mleka i ponownie miksujemy dotąd, aż masa będzie jednolita.
3.Gdy już mamy zimny biszkopt to przekrawamy go na 3 lub 4 koła.
Wykrawamy mniejsze części (wielkości naszych doniczek).
Na spód doniczki wkładamy biszkopt, smarujemy masą i kładziemy na nią owoce. Tak postępujemy z każdą warstwą. Ostatnia warstwa: biszkopt i krem.
4.Ciastka OREO trzemy na tarce (bez tego kremu białego) i posypujemy krem który mamy w doniczkach.
5.Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy cukrowej. W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy glukozę. Energicznie mieszamy. Gdy już się rozpuści na stolnicę wysypujemy cukier puder i wlewamy wcześniej zrobioną żelatynę(jeszcze ciepłą). Zagniatamy, dodajemy barwniki i formujemy kwiatuszki.
Dekorujemy.
Smacznego ;)
Komentarze