Kwiaty dyni na słodko

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Kwiaty dyni smakują wybornie. Swoje danie podałam z lampką czerwonego wina. Jest idealne na wykwintną kolację we dwoje.

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kwiaty dyni: 7 sztuk
    - mąka pełnoziarnista: 4 łyżki
    - oliwa do smażenia ok.: 3 łyżki
    - drobny cukier trzcinowy: 2.5 łyżki
    - gruszki: 3 sztuki
    - czerwonego wina (może być bezalkoholowe ;)): 0.33 szklanki
    - imbir w proszku: 1 łyżeczka
    - jajko kurze,: 1 sztuka

Kwiaty dyni na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kwiatów usuwamy pręciki. Myjemy i osuszamy. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do pojemnika rozdrabniającego Triblade i miksujemy. Przekładamy do głębokiej patelni i doprawiamy cukrem i imbirem. Mieszamy i zalewamy winem do poziomu masy gruszkowej. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia do momentu odparowania wszystkich soków i wina. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. a drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Kwiaty dyni faszerujemy masą z gruszki i końce lekko skręcamy i moczymy w jajku oraz panierujemy w mące. Smażymy z każdej strony. Podajemy z lampką czerwonego wina.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy