Kwiecista cukinia z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dmuchnąć w kwiaty cukinii i usunąć słupek. Zrobiłem to szczypcami.
Blanszować przez 15sek i na moment zanurzyć w lodowatej wodzie. Ponieważ moje cukinie były bardzo młodziutkie, ten etap pominąłem.
Cukinie nakroiłem wzdłuż w plastry.
Serek wymieszać z posiekaną bazylią, doprawić solą i pieprzem.
Nadziać kwiaty cukinii.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować dosyć grubo masłem. Ułożyć cukinie,wlać trochę wody ,skropić oliwą arachidową , posypać solą morską i pieprzem.
Naczynie przykryć i piec w temp.180stop.15 minut.
Krewetki zamarynować w sosie chilli z posiekanym świeżym imbirem i zmiażdżonym czosnkiem.Przed podaniem krótko przesmażyć.
Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni.
Rada. Danie to stanowi idealne połączenie owoców morza i ogrodów. Zamiast krewetek doskonale pasują mule gotowane w winie.
Komentarze