Kumpir to pieczony ziemniak, znany z kuchni arabskiej i tureckiej. Podajemy go w towarzystwie różnych sałatek czy innych dodatków. Ja proponuję bulgur na ostro.
Składniki:
2 duże ziamniaki (takie przynajmniej 300 g każdy)
3-4 łyżki startego żółtego sera np. edammer
2 łyżki masła
Sałatka:
100 g kaszy bulgur
2x tyle wody
2-3 łyżki pasty pomidorowej
1 świeże chilli
1 garść natki pietruszki
sól
Kumpir z bulgurem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w 200 st. C ok. 40-50 minut.
2.Bulgur płuczemy, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu dopóki nie zmiękniie. Potem odsączamy z nadmiaru wody na sitku. Do ostudzonego dodajemy pastę pomidorową.
3.Chilli drobniutko siekamy, pietruszkę również siekamy, dodajemy do kaszy. Kaszę mieszamy i doprawiamy solą.
4.Upieczone ziemniaki przekrajamy na pół, starając się by nie rozciąć dołu. Bardzo delikatnie, łyżeczką wybieramy miąższ i przekładamy na talerzyk, taki gorący mieszamy szybko z 1 łyżką masła i 1-2 łyżkami sera. Taką masę nakładamy z powrotem do ziemniaka. Ziemniaka serwujemy z sałatką.
Komentarze