Kumpir z bulgurem na ostro

0 (0 ocen)

Kumpir to pieczony ziemniak, znany z kuchni arabskiej i tureckiej. Podajemy go w towarzystwie różnych sałatek czy innych dodatków. Ja proponuję bulgur na ostro.

Składniki:

  • 2 duże ziamniaki (takie przynajmniej 300 g każdy)
    3-4 łyżki startego żółtego sera np. edammer
    2 łyżki masła

    Sałatka:
    100 g kaszy bulgur
    2x tyle wody
    2-3 łyżki pasty pomidorowej
    1 świeże chilli
    1 garść natki pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Kumpir z bulgurem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w 200 st. C ok. 40-50 minut.
  • 2. Bulgur płuczemy, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu dopóki nie zmiękniie. Potem odsączamy z nadmiaru wody na sitku. Do ostudzonego dodajemy pastę pomidorową.
  • 3. Chilli drobniutko siekamy, pietruszkę również siekamy, dodajemy do kaszy. Kaszę mieszamy i doprawiamy solą.
  • Upieczony ziemniak 4. Upieczone ziemniaki przekrajamy na pół, starając się by nie rozciąć dołu. Bardzo delikatnie, łyżeczką wybieramy miąższ i przekładamy na talerzyk, taki gorący mieszamy szybko z 1 łyżką masła i 1-2 łyżkami sera. Taką masę nakładamy z powrotem do ziemniaka. Ziemniaka serwujemy z sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Pietruszka Kasza bulgur Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować