Kubanka

5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Efektowne, wilgotne z delikatnym kremem ciasto nie tylko na niedziele. Przełamane kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych.

Składniki:

  • Biszkopt
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    Krem
    2 żółtka
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    200 g margaryny
    3 łyżki nutelli
    Bita śmietana
    0,5 l kremówki 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
    1/3 szkl wody
    Dodatkowo
    herbatniki szkolne
    powidła śliwkowe
    kawa mielona
    czekolada

Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kubanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać porcjami mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 36*25 cm i piec w 180 stopniach około 25 minut. Biszkopt ostudzić. Krem: żółtka, cukier i mąki zmiksować w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wylać mieszankę i zagotować. Zdjąć, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Margarynę utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i nutellę cały czas ucierając. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować