Soczyste pomarańcze doskonale komponują się z delikatnym kurczakiem.
40 min
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
½ średniej cukinii
3-4 marchewki
2-3 cebule
mały kawałek świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentrat pomidorowy
Szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
wyfiletowane cząstki z 3 pomarańczy
½ litra bulionu drobiowego
Sól, pieprz
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki curry
½ łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Kuczak z pomarańczami i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię, marchew, imbir pokroić w słupki. Cebulę w piórka, czosnek drobno posiekać. Kurczaka w średniej wielkości kawałki. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju następnie wrzucamy czosnek i imbir a potem kurczaka (musimy uważać aby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Podsmażamy kurczaka na złoty kolor , dodajemy bulion, przyprawy i dusimy ok. 5. Dodajemy cukinię, cebulę i dusimy ok. 5 min. Jeśli wszystkie składniki są już miękkie dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z sokiem z pomarańczy i koncentratem pomidorowym. Kiedy wszystko się zagotuje dodajemy pomarańcze
Porady
Po dodaniu pomarańczy zmniejszamy ogień i delikatnie mieszamy aby owoce się nie rozpadły.
Komentarze