Kuczak z pomarańczami i imbirem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Soczyste pomarańcze doskonale komponują się z delikatnym kurczakiem.

  • 40 min

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    ½ średniej cukinii
    3-4 marchewki
    2-3 cebule
    mały kawałek świeżego imbiru
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka koncentrat pomidorowy
    Szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
    wyfiletowane cząstki z 3 pomarańczy
    ½ litra bulionu drobiowego
    Sól, pieprz
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    ½ łyżeczki curry
    ½ łyżki mąki ziemniaczanej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kuczak z pomarańczami i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, marchew, imbir pokroić w słupki. Cebulę w piórka, czosnek drobno posiekać. Kurczaka w średniej wielkości kawałki. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju następnie wrzucamy czosnek i imbir a potem kurczaka (musimy uważać aby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Podsmażamy kurczaka na złoty kolor , dodajemy bulion, przyprawy i dusimy ok. 5. Dodajemy cukinię, cebulę i dusimy ok. 5 min. Jeśli wszystkie składniki są już miękkie dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z sokiem z pomarańczy i koncentratem pomidorowym. Kiedy wszystko się zagotuje dodajemy pomarańcze

Porady

Po dodaniu pomarańczy zmniejszamy ogień i delikatnie mieszamy aby owoce się nie rozpadły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Kurczak Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować