Kuchnia włoska - lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do lasagne tak naprawdę dodajemy to co lubimy najbardziej : mozna dodać np.pieczarki, szpinak.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy mielone mięso i smażymy. Gdy mięso straci rózowy kolor dodajemy puszke pomidorów oraz posiekaną bazylie i oregano. Doprawiamy i dusimy całośc pod przykryciem przez 30 min. Następnie przygotowujemy sos balsamiczny z masła,maki, mleka i przypraw.
SOS BALSAMICZNY: 2 łyzki masła topimy na wolnym ogni w rondelku,dodajemy 3-4 łyżki mąki i mieszamy. Gdy oba składniki siępołączą dodajemy powoli mleko i cały czas mieszamy, aż zacznie się sos gotować. Przyprawiamy solą,pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno kładziemy płaty makaronu a na nie warstwę mięsa, na mięso kładziemy starty zółty ser i rozprowadzamy cienką warstwę sosu balsamicznego. POwtzrzamy tą kolejność 3 lub 4 - krotnie. Na wierzch kładziemy warstwę płat makaranu i pozostałą częśc sosu a na sos starty ser. Zapiekamy w piekarniku 30 min. w temperaturze 180 C - podajemy z sosem pomidorowym i dekorujemy swieżą bazylią.
Komentarze