Kuchnia Włoska - Lasagne

4.5 (197 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna i nadająca się zarówno na kolację we dwoję jak i dla przyjaciół

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Płatki makaronu Lasagne: 12 sztuk
    - mięso: 0.5 kilograma
    - cebula: 1 sztuka
    - puszka pomidorów: 1 sztuka
    - ser żółty: 30 dekagramów
    - czosnek: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - oregano: 1 sztuka
    - bazylia- gałązka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kuchnia włoska - lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do lasagne tak naprawdę dodajemy to co lubimy najbardziej : mozna dodać np.pieczarki, szpinak.
    Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy mielone mięso i smażymy. Gdy mięso straci rózowy kolor dodajemy puszke pomidorów oraz posiekaną bazylie i oregano. Doprawiamy i dusimy całośc pod przykryciem przez 30 min. Następnie przygotowujemy sos balsamiczny z masła,maki, mleka i przypraw.
    SOS BALSAMICZNY: 2 łyzki masła topimy na wolnym ogni w rondelku,dodajemy 3-4 łyżki mąki i mieszamy. Gdy oba składniki siępołączą dodajemy powoli mleko i cały czas mieszamy, aż zacznie się sos gotować. Przyprawiamy solą,pieprzem.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno kładziemy płaty makaronu a na nie warstwę mięsa, na mięso kładziemy starty zółty ser i rozprowadzamy cienką warstwę sosu balsamicznego. POwtzrzamy tą kolejność 3 lub 4 - krotnie. Na wierzch kładziemy warstwę płat makaranu i pozostałą częśc sosu a na sos starty ser. Zapiekamy w piekarniku 30 min. w temperaturze 180 C - podajemy z sosem pomidorowym i dekorujemy swieżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować