1.Biszkopt ciemny:
Białka ubić z cukrem, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie, cały czas ubijając stopniowo dodawać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem formy i piec ok 25 min w tem. 180 stopni Celsjusza.
Biszkopt jasny:
Białka ubić z cukrem, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie, cały czas ubijając stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do takiej samej formy jak przy biszkopcie ciemnym i piec ok 25 min w tem. 180 stopni Celsjusza.
Masa czekoladowa:
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i przelać do garnka. Następnie dodać połamane czekolady oraz cukier. Wszystko razem mieszając podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą. Pod koniec podgrzewania dodać rum, wymieszać i wystudzić.
Masa śmietanowa:
Podczas ubijania śmietany kremówki stopniowo dodawać cukier puder i śmietany fix.
2.Przełożenie:
Ciemny biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy śmietanowej. Następnie pokruszyć jasny biszkopt i wlać na niego masę czekoladową. Następnie wyłożyć pozostałą masę śmietanową i przykryć ciemnym biszkoptem. Smacznego
Porady
pokrojone ciasto można podawać z wiśniami w syropie:)
Komentarze