Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna kremowa zupka z kukurydzy oraz selera korzeniowego. Serek fromage nadaje potrawie przyjemny śmietankowy posmak, a przyprawy i prażony słonecznik uzupełniają kompozycję. Polecam!
Składniki:
2 puszki kukurydzy konserwowej (2 x 220 g bez zalewy)
1 nieduży seler (350 g)
12 cm – owy kawałek pora
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
200 g serka kremowego naturalnego fromage 25,1% tłuszczu
4 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka oregano suszonego
1 łyżeczka kminku całego
szczypta chilli
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
do przybrania każdej porcji – prażone ziarna słonecznika, natka pietruszki
Kukurydziano - selerowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler obrać i drobno pokroić. Pora i obrany czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnione składniki, wsypać oregano, kminek i chilli. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Dołożyć osączoną kukurydzę i smażyć jeszcze 2 – 3 min, także mieszając.
3.Bulion wymieszać z mąką, po czym wlać do garnka z warzywami i przyprawami. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Całość gotować 20 – 30 min (do miękkości składników). Od czasu do czasu składniki zamieszać. Garnek zdjąć z ognia. Dołożyć serek i całość zmiksować blenderem. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem, ponownie zagotować. Każdą porcję zupy przybrać słonecznikiem i natką pietruszki.
Komentarze