Kukurydziana zupa z zacierką

0 (0 ocen)

  • 3 min

Wniosek jest jeden: zupa kukurydziana zachwyciła mnie tak bardzo, że już po pierwszej łyżce wiedziałam, że zostanie na dobre w moim menu.

  • 3 min

Składniki:

  • - 2 litry bulionu warzywnego,
    - 1 puszka kukurydzy,
    - 1 łyżka serka topionego z ziołami,
    - 1 cebula,
    - 1 łyżka masła,
    - 1/4 łyżeczka kurkumy,
    - sól ziołowa,
    - pieprz czarny mielony,
    - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej,
    - 1/3 łyżeczki granulowanych strąków papryczki chili,
    - papryka ostra mielona,
    - składniki na zacierkę: 1 średnie jajko, 5-6 łyżek mąki pszennej, szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zacierki Dania główne

Kukurydziana zupa z zacierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa kukurydziana 1. Bulion zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Solimy i dodajemy kurkumę. Po chwili dodajemy kukurydzę, a zalewę wlewamy do bulionu. Podsmażamy przez ok. 4 minuty, po tym czasie zawartość patelni wrzucamy do bulionu. Gotujemy ok. 5 minut. Zawartość garnka blendujemy na gładką masę z dodatkiem serka topionego. Zupę raz jeszcze zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Do gotującej się zupy dodajemy zacierkę: jajko, mąkę i sól mieszamy za pomocą widelca, by utworzyło się elastyczne ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta i wrzucamy do gotującej się zupy. Czekamy do ponownego zagotowania i wypłynięcia zacierki. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zupa powinna być pikantna. Smacznego!

Porady

Zupa powinna być dość pikantna, aromatyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza konserwowa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować