Kukurydziana zupa z zacierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Solimy i dodajemy kurkumę. Po chwili dodajemy kukurydzę, a zalewę wlewamy do bulionu. Podsmażamy przez ok. 4 minuty, po tym czasie zawartość patelni wrzucamy do bulionu. Gotujemy ok. 5 minut. Zawartość garnka blendujemy na gładką masę z dodatkiem serka topionego. Zupę raz jeszcze zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Do gotującej się zupy dodajemy zacierkę: jajko, mąkę i sól mieszamy za pomocą widelca, by utworzyło się elastyczne ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta i wrzucamy do gotującej się zupy. Czekamy do ponownego zagotowania i wypłynięcia zacierki. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zupa powinna być pikantna. Smacznego!
Komentarze