Kukurydziane babeczki z makiem wg przepisu mojego autorstwa. Z wierzchu przypominają kruche ciasto, w środku natomiast mają konsystencję na pograniczu biszkopta i wilgotnej babki. Słodka gratka dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Składniki:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/3 szklanki suchego maku
1 szklanka oleju rzepakowego
2 jajka świeże
4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kukurydziane babeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka, jajka, olej oraz cukier utrzeć na jednolitą masę (emulsję). Wsypać mak, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia i ponownie utrzeć. Wsypać mąkę kukurydzianą oraz ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do 20 foremek na babeczki (średnica 5 cm), te natomiast ułożyć w formie (29 x 39).
Komentarze