Kukurydziane mini drożdżówki ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Drożdżówki bezgranicznie uwielbiam. Te z owocami szczególnie. Najsmaczniejsze są oczywiście te z owocami sezonowymi. Pachnące latem oraz jesienią kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa. Ciasto drożdżowe z poniższego przepisu można wykorzystać do przygotowywania dowolnych, ulubionych drożdżówek.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    300 g mąki (koncentratu mąki bezglutenowej do biszkoptu lub pizzy)
    jeżeli nie masz problemu z glutenem mąki pszennej
    150 g mąki kukurydzianej
    100 g masła
    ½ szklanki cukru brązowego
    7 g suszonych drożdży (1 paczka)
    1 szklanka mleka
    szczypta soli

    Ponad to:
    1 jajko do posmarowania bułek
    śliwki
    cukier waniliowy
    odrobina cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Kukurydziane mini drożdżówki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z drożdżami i solą mieszam.
  • 2. Masło roztapiam, dodaje cukier oraz mleko, mieszam do rozpuszczenia się cukru.
  • 3. Przestudzone mleko dodaję do mąki.
    Wyrabiam ciasto i dzielę na 10 części. Zostawiam do wyrośnięcia na stolnicy przykryte ściereczką.
  • 4. Każdą z 10 części formuję na kształt okręgu. Smaruje rozbełtanym jajkiem.
    Na środku układam śliwki i posypuję cukrem pudrem oraz odrobiną cynamonu.
  • 5. Wkładam drożdżówki do piekarnika nastawionego na 50 stopni z uchylonymi lekko drzwiczkami.
    Po wyrośnięciu drożdżówek nastawiam temperaturę na 170 stopni i piekę 15 minut. Podaje oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować