Kukurydziane muffinki z cukinią i serem

4.5 (188 ocen)

  • 35 min

Muffinki z cukinią, serem żółtym i kukurydzą. Wszystko to na mące kukurydzianej, bez użycia mąki pszennej, przez co są pięknie żółte. Puszyste, wilgotne, najlepsze jeszcze ciepłe :)

  • 35 min

Składniki:

  • Porcja na ok. 16 sztuk:
    1szklanka mąki kukurydzianej (125 g)
    3 płaskie łyżki cukru pudru
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki soli
    1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
    1/4 szklanki oleju
    2 duże jajka
    ok.150 g cukinii
    1/2 szklanki ziaren kukurydzy z puszki
    1 szklanka startego żółtego sera


Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Ser

Kukurydziane muffinki z cukinią i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić na kilka minut.
  • 2. Do miski wsypać mąkę kukurydzianą, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kwaśną śmietanę, olej i jajka, krótko zmiksować.
  • 3. Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do ciasta razem z kukurydzą i startym na dużych oczkach żółtym serem. Jeszcze raz krótko zmiksować.
  • 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 22-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kukurydza Mąka kukurydziana Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować