Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i niezwykle mięciutkie. Wzbogaciłam je dodatkiem kukurydzy, która lekko jest w nim wyczuwalna. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, którą wyjęłam z rosołu. Jest to jeden ze sposobów jak wykorzystać takie mięso.

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE:

    2 1/2 szklanki mąki pszennej - składnik podstawowy dodatkowy
    200 g kukurydzy konserwowej - składnik podstawowy z zestawu
    1 jajko - składnik roboczy
    1/2 łyżeczki cukru - składnik roboczy
    25 g drożdży świeżych - składnik roboczy
    1/4 szklanki mleka - składnik roboczy
    1/2 łyżeczki soli - składnik roboczy
    3 łyżki oleju rzepakowego - składnik roboczy

    NADZIENIE:

    300 g gotowanej wołowiny - składnik podstawowy z zestawu
    2 ząbki czosnku - składnik roboczy
    1/2 cebuli - składnik roboczy
    300 g pieczarek - składnik podstawowy z zestawu
    sól - składnik roboczy
    pieprz czarny - składnik roboczy
    pieprz ziołowy - składnik roboczy
    olej rzepakowy do smażenia i smarowania wkładu - składnik roboczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-124m296 1. Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
    Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać i włożyć do kielicha blendera. Zmiksować na gładko razem z jajkiem.
    Mąkę przesiać do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto i dodać sól, olej. Wlać spieniony zaczyn drożdżowy i zmiksowaną kukurydzę. Ciasto wyrabiać przez około 10 min. Będzie trochę kleiste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-268083g 2. W czasie kiedy ciasto na pampuchy wyrasta można przygotować farsz. W maszynce do mielenia mięsa zmielić gotowaną wołowinę. Pieczarki bardzo drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza i dusić na patelni, aż woda z nich odparuje. Dodać do mięsa. Czosnek rozetrzeć i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, na której smażyły się wcześniej pieczarki. Dodać cebulę i zeszklić, aż będzie miękka. Przełożyć do mięsa i wszystko dobrze doprawić. Farsz podzielić na 12 części i z każdej zrobić kuleczkę.
  • image-0dxrmkb 3. Kiedy ciasto na pampuchy podwoi swoją objętość, zagnieść je jeszcze raz, ale krótko. Uformować rulon i podzielić go na 12 równych kawałków. Z każdego uformować placuszek, na który kłaść mięsną kuleczkę i zlepiać zamykając farsz w środku. Gotowe pampuchy układać na oprószonej mąką tacy sklejoną częścią do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min, żeby troszkę podrosły.
  • image-29i1f0g 4. Wyrośnięte parować przez 10 min w garnku do gotowania na parze lub na specjalnym wkładzie. Można też pampuchy ugotować na głębokim sicie, zawieszonym na zwykłym garnku i przykrytym pokrywką. Ważne, żeby to na czym będą leżały, posmarować dobrze olejem, bo się przykleją. Nie mogą też bezpośrednio dotykać wody. Smacznego :)

Porady

Gorące pampuchy można podać z rozpuszczonym masełkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować