Kulasze

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja mama i babciarobiły kulasze na szybki, pożywny obiad.

Składniki:

  • ● 2 kg ziemniaków
    ● jajko
    ● 1/2 szkl. mąki
    ● sól
    ● ok. 10 dag wędzonego parzonego boczku
    ● ok. 20 dag kiszonej kapusty

Kulasze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce
    o małych oczkach. Odciskamy
    przez ściereczkę. Wbijamy jajko, dodajemy
    mąkę. Solimy i mieszamy.
  • 2. Z ciasta formujemy wałeczki.
    Wkładamy do osolonej
    wrzącej wody i gotujemy
    15 minut na małym ogniu.
    Odcedzamy.
  • 3. Boczek kroimy w kostkę,
    wytapiamy. Okraszamy kluseczki.
    Podajemy na gorąco
    z kiszoną kapustą.

Porady

RADY Lidii Wieland Do tej potrawy najlepsze są stare ziemniaki, bo młode mają zbyt dużo soku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy