Kuleczki ziemniaczane z sosem twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Gdy lekko przestygną mielimy w maszynce i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Ziemniaki wykładamy na opruszoną mąką stolnicę, dodajemy przesianą mąkę, jajko, twaróg szczyptę soli i zagniatamy. Ciasto ziemniaczane dzielimy na 3 części, formujemy wałeczki grubości palca i kroimy kluseczki o długości 4-5 cm. Z tych klusków w rękach formujemy kule.
Ziamnaczane kukeczki wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody, mieszamy je delikatnie i gotujemy pod przykryciem. Gdy się zagotują, odsączamy i wykładamy na półmisek.
2 Sos:
Na ciepłej patelni mieszamy śmietane , pokruszony twaróg i cukier.Mieszamy. Sos nakładamy na gorące. kuleczki ziemniaczane, smacznego
Porady
DO PRZYGOTOWANIA KULECZEK MOZNA WYKORZYSTAC ZIEMNIAKI KTÓRE POZOSTAŁY Z OBIADU.
Komentarze