Rzadko eksperymentuję z rybą, ale na te kuleczki musiałam się skusić: wybijający się smak cytryny oraz łososia, a w tle ziemniaki, pietruszka i słonecznik. Komu kuleczkę do schrupania? :)
60 min
Składniki:
40 dag ziemniaków
Filet z łososia
Filet z dorsza
1 1/2 cytryny
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki
Jajko
Garść słonecznika
Mąka
Bułka tarta
Przyprawy (pieprz, chilli, bazylia, tymianek)
Kuleczki rybno-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słonecznik prażymy na suchej patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy, rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, skórkę otartą z cytryny, sok z połowy cytryny oraz przyprawy. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.W szerokim garnku gotujemy ryby wraz z pokrojoną w plastry cytryną. Gdy się ugotują przekładamy na talerz do ostygnięcia, następnie ściągamy skórę z łososia, usuwamy ewentualne ości i dzielimy mięso na kawałki.
3.Do ziemniaków dodajemy pokrojoną natkę, słonecznik oraz ryby. Formułujemy kuleczki. Panierujemy je w mące, jajku (z dodatkiem ziół) oraz bułce tartej. Smażymy na złoto.
Komentarze