Kuleczki rybno-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rzadko eksperymentuję z rybą, ale na te kuleczki musiałam się skusić: wybijający się smak cytryny oraz łososia, a w tle ziemniaki, pietruszka i słonecznik. Komu kuleczkę do schrupania? :)

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
    Filet z łososia
    Filet z dorsza
    1 1/2 cytryny
    Oliwa z oliwek
    Natka pietruszki
    Jajko
    Garść słonecznika
    Mąka
    Bułka tarta
    Przyprawy (pieprz, chilli, bazylia, tymianek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kulki

Kuleczki rybno-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy, rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, skórkę otartą z cytryny, sok z połowy cytryny oraz przyprawy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. W szerokim garnku gotujemy ryby wraz z pokrojoną w plastry cytryną. Gdy się ugotują przekładamy na talerz do ostygnięcia, następnie ściągamy skórę z łososia, usuwamy ewentualne ości i dzielimy mięso na kawałki.
  • 3. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną natkę, słonecznik oraz ryby. Formułujemy kuleczki. Panierujemy je w mące, jajku (z dodatkiem ziół) oraz bułce tartej. Smażymy na złoto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować