Kuleczki szpinakowe w śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka zemleć, a rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię i podgrzewać, aby odparował, ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, razem z ostudzonym szpinakiem dodać do mięsa, wbić jajko i wyrobić na masę. Doprawić do smaku i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane kuleczki wrzucić do gotującego się bulionu i gotować przez około 15 minut.
2.Do garnuszka wsypać mąkę pszenną i dodać masło, wymieszać i zrumienić. Następnie wlać zimny bulion , dokładnie rozprowadzić.Całość zagotować i gotować jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając.Do śmietany dodać kilka łyżek masy, wymieszać a następnie całość wlać do garnuszka. doprawić do smaku.
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu, chwilę przestudzić a następnie przełożyć do małych okrągłych miseczek, dociskając ryz i wygładzając jego powierzchnię. Po chwili miseczki odwrócić do góry dnem i lekko popukać , aby uformowany ryż umieścić na talerzu.
Babeczki ryżowe polać przygotowanym sosem śmietanowym a obok ułożyć osączone kuleczki szpinakowe.
Komentarze