Kulebiak z brukselką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kulebiak wymaga trochę pracy ale jest znakomity i zawsze wzbudza radość gdy się jego podaje na stół. Można do niego wykorzystać różne resztki i za każdym razem mieć inny kulebiak.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dkg mąki
    2 jajka
    1/2 kostki margaryny
    4 łyżki oleju
    3 łyżki mleka w proszku
    5 dkg drożdży
    3/4 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    Nadzienie:
    50 dkg brukselki mrożonej
    2 cebule
    2 jajka
    dodatkowo:
    tłuszcz i bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kulebiak z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hiijcf 1. Do miski wsypać mąkę , dodać margarynę razem wymieszać. Dodać jajka, mleko w proszku , sól , olej. Drożdże zalać w kubku ciepłym mlekiem, wymieszać z łyżeczką cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy urosną przelać do miski z przygotowanymi składnikami. Jeżeli ciasto będzie rzadkie to dodać mąkę a jeżeli będzie za gęste to dodać wodę. Konsystencja ciasta ma być jak na pierogi. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  • image-20dp5dd 2. Brukselkę i obraną cebulę razem ugotować.
  • image-1rp4a4s 3. Osobno ugotować jajka na twardo. Brukselkę i cebulę odcedzić. Cebulę drobno posiekać.
  • image-23uhkxe 4. Brukselkę przekroić na połówki.
  • image-0al8cus 5. Jajko pokroić w plasterki. Przygotować formę okrągłą o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Więcej niż połowę ciasta ułożyć w tortownicy. Na nim układać połówki brukselki na przemian brzuszkiem do góry i brzuszkiem do dołu. Posypać je cebulą, vegetą i pieprzem, ułożyć jajka i przykryć resztą ciasta.
  • image-024obtf 6. Z wierzchu posmarować rozbitym żółtkiem. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kulebiak podawać gorący z sosem pomidorowym lub surówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować