Kulebiak wymaga trochę pracy ale jest znakomity i zawsze wzbudza radość gdy się jego podaje na stół. Można do niego wykorzystać różne resztki i za każdym razem mieć inny kulebiak.
Kulebiak z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę , dodać margarynę razem wymieszać. Dodać jajka, mleko w proszku , sól , olej. Drożdże zalać w kubku ciepłym mlekiem, wymieszać z łyżeczką cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy urosną przelać do miski z przygotowanymi składnikami. Jeżeli ciasto będzie rzadkie to dodać mąkę a jeżeli będzie za gęste to dodać wodę. Konsystencja ciasta ma być jak na pierogi. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
2.Brukselkę i obraną cebulę razem ugotować.
3.Osobno ugotować jajka na twardo. Brukselkę i cebulę odcedzić. Cebulę drobno posiekać.
4.Brukselkę przekroić na połówki.
5.Jajko pokroić w plasterki. Przygotować formę okrągłą o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Więcej niż połowę ciasta ułożyć w tortownicy. Na nim układać połówki brukselki na przemian brzuszkiem do góry i brzuszkiem do dołu. Posypać je cebulą, vegetą i pieprzem, ułożyć jajka i przykryć resztą ciasta.
6.Z wierzchu posmarować rozbitym żółtkiem. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kulebiak podawać gorący z sosem pomidorowym lub surówką
Komentarze