Kulebiak z karpiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia oprawić , umyć, odciąć głowę (głowa i pozostałości przydadzą się na wywar do barszczyku).
Ostrym i wąskim nożem odfiletować karpia , zdjąć skórę i zemleć w maszynce do mięsa.
Dodać bułkę tartą, kapary, jajko i przyprawy, dobrze wyrobić masę.
Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać na ciepło, dodać cukier i drożdże, dobrze wymieszać.
Masło rozpuścić. Do mąki dodać sól wlać mleko z drożdżami i masło , wyrobić ciasto i zagnieść.
Odłożyć do wyrośnięcia.
Odłożyć trochę ciasta na dekoracje, resztę rozwałkować na kwadrat.
Wyłożyć masę rybną uformować na kształt ryby i przykryć ciastem, dopasować i nadmiar ciasta odciąć. skleić bok i podwinąć pod spód.
Z reszty ciasta wyciąć płetwy i łuski, posmarować kulebiak białkiem, obłożyć kulebiak łuskami i płetwami tak by wyglądał jak ryba,
odstawić do wyrośnięcia i nagrzać piekarnik do temp 170 st.
Posmarować kulebiak białkiem i wstawić do piekarnika na ok 50 min, w połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 160 by łuski ryby nie przypaliły się zbyt mocno.
Komentarze