przepis mam z gazetki Przyślij Przepis a autorką jest pani Kinga Zielonka z Cieszyna. Pani Kinga wykonała gruszki a ja kuleczki
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 dag masła
3 żółtka/ wcześniej skorupki polać wrzącą wodą/
23 dag cukru pudru
25 dag wiórek kokosowych
ewent. odrobina amaretto i migdały obrane ze skórki
czerwona i zielona galaretka/ja miałam tylko z czarnej porzeczki/
ew. gożdziki/autorka z tej masy formowała gruszki i dlatego potrzebne były gożdziki
Kulki kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier puder przesiać lub dokładnie rozetrzeć.
Dodać do niego żółtka,odrobinę likieru amaretto ale nie jest to konieczne
pokrojone masło, wiórki kokosowe i starannie zagnieść lepiąc masę w kulę.
Potem można podzielić ją na trzy części.
Do 1 dodać suchą galaretkę zieloną
Do drugiej czerwoną a trzecią pozostawić bez dodatków.
Formować kulki i w środek można włożyć migdał obrany ze skórki.
Panierować w wiórkach kokosowych i schłodzić.
Gdy masa podczas lepienia jest zbyt sucha, dodać jeszcze odrobinę masła.
Porady
można z masy formować małe czerwone kuleczki i wcisnąć igiełki z sosny a otrzymamy piękne wisienki
Komentarze