KULKI KOKOSOWE

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

przepis mam z gazetki Przyślij Przepis a autorką jest pani Kinga Zielonka z Cieszyna. Pani Kinga wykonała gruszki a ja kuleczki

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 dag masła
    3 żółtka/ wcześniej skorupki polać wrzącą wodą/
    23 dag cukru pudru
    25 dag wiórek kokosowych
    ewent. odrobina amaretto i migdały obrane ze skórki
    czerwona i zielona galaretka/ja miałam tylko z czarnej porzeczki/
    ew. gożdziki/autorka z tej masy formowała gruszki i dlatego potrzebne były gożdziki

Kulki kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KULKI KOKOSOWE 1. Cukier puder przesiać lub dokładnie rozetrzeć.
    Dodać do niego żółtka,odrobinę likieru amaretto ale nie jest to konieczne
    pokrojone masło, wiórki kokosowe i starannie zagnieść lepiąc masę w kulę.
    Potem można podzielić ją na trzy części.
    Do 1 dodać suchą galaretkę zieloną
    Do drugiej czerwoną a trzecią pozostawić bez dodatków.
    Formować kulki i w środek można włożyć migdał obrany ze skórki.
    Panierować w wiórkach kokosowych i schłodzić.
    Gdy masa podczas lepienia jest zbyt sucha, dodać jeszcze odrobinę masła.

Porady

można z masy formować małe czerwone kuleczki i wcisnąć igiełki z sosny a otrzymamy piękne wisienki

Komentarze

Podobne przepisy