150 g maki pszennej
75g cukru kryształu
100 g masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 jajka
75 g zmielonych orzechów włoskich
50 g posiekanych migdałów
po 50 g żurawiny i rodzynek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
150 ml ajerkoniaku
50 g zmielonych orzechów włoskich
Kulki piernikowo-bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki i żurawinę na moczyć we wrzątku,odcedzić.
Miękkie masło zmiksować z cukrem i jakami,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika,kakao i zmielonymi orzechami,dodawać stopniowo do masy jajecznej,miksując na wolnych obrotach miksera,dodać bakalie,mleko i wymieszać.Małą foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni c przez 15 minut.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2.Ostygnięte ciasto pokruszyć,dodać ajerkoniak,zagnieść na jednolitą masę,z masy formować kulki i obtaczać zmielonych orzechach włoskich.
Komentarze