Kulki piernikowo-bakaliowe

5 (1 ocen)

Małe słodkości na jeden kęs.

Składniki:

  • 150 g maki pszennej
    75g cukru kryształu
    100 g masła
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    75 g zmielonych orzechów włoskich
    50 g posiekanych migdałów
    po 50 g żurawiny i rodzynek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    150 ml ajerkoniaku
    50 g zmielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kulki Ciasto

Kulki piernikowo-bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki i żurawinę na moczyć we wrzątku,odcedzić.
    Miękkie masło zmiksować z cukrem i jakami,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika,kakao i zmielonymi orzechami,dodawać stopniowo do masy jajecznej,miksując na wolnych obrotach miksera,dodać bakalie,mleko i wymieszać.Małą foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni c przez 15 minut.
    Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Ostygnięte ciasto pokruszyć,dodać ajerkoniak,zagnieść na jednolitą masę,z masy formować kulki i obtaczać zmielonych orzechach włoskich.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować